» Cateva familii din Poiana Sibiului cresc sute de mii de oi in Delta Dunarii. Oierii sibieni au concesionat mari suprafete de teren, au cumparat grajduri si cladiri ruinate si dezvolta ferme in care practica agricultura ecologica.
Oierii sibieni pun stapanire pe pamanturile Deltei Dunarii. Peste o treime din suprafata de 40.000 de hectare din Delta Dunarii aflata in administrarea Consiliului Judetean Tulcea a fost concesionata de oieri din Poiana Sibiului. Mai bine de jumatate din amenajarea agricola Pardina (30.000 hectare), cea mai mare din zona, a fost preluata, in ultimii ani, de cateva familii de oieri din Poiana Sibiului. Pe aceste terenuri, poienarii sibieni au amplasat zeci de stane in care se face oierit dupa obiciurile strabune din Marginimea Sibiului.
Descalecatul sibienilor in Dobrogea
Ionel Bodea, unul dintre oierii de frunte din Poiana Sibiului mutat in inima Deltei, spune ca, de fapt, "sibienii sunt la a treia generatie in Dobrogea". "Strabunii nostri au descalecat cu oile lor in nordul Dobrogei inainte de 1900. Se pare ca era prea mare aglomeratie in baltile Brailei si de aceea, unele turme au fost mutate dincolo de Dunare. Cert este ca strabunicul, bunicul si tata au fost baci in tinuturile dobrogene din preajma fluviului. Eu traiesc printre tulceni din 1968, de cand eram copil. Veneam vara, cand era sezonul facerii branzei, impreuna cu mama pe malul baltilor de la Nufaru unde pastea tata oile si plecam acasa, la Poiana, toamna, cand inceta mulsul oielor.
Pe vremea comunistilor, viata de cioban particular in aceasta zona era cumplita. Nu existau tarle pentru ca fermierii care ne tolerau oile in preajma terenurilor pe care le cultivau se temeau sa faca afaceri cu noi. Autoritatile comuniste ne acceptau turmele doar in preajma baltilor si pe terenurile agricole dupa ce se recoltau culturile de grau si de porumb. P