Persoanele cu handicap din Baia Mare nu au acces în toate instituţiile din oraş. Lifturile de sute de mii de lei nu pot fi folosite de persoanele în cărucior, din simplul motiv că nu au cum să solicite acest lucru. Conform legislaţiei în vigoare, încă din anul 2006, toate instituţiile publice trebuiau să construiască rampe de acces pentru persoanele imobilizate în cărucior. În unele dintre cazuri aceste rampe au fost construite, intrările au fost adaptate, dar unele dintre investiţiile făcute s-au dovedit a fi inutile.
„Sunt instituţii publice care nici măcar nu s-au deranjat să uşureze accesul în incintă. Au făcut adaptarea doar ca să nu ia amendă că nu respectă legea”, a declarat Daniel Filipaş, director executiv al Asociaţiei Esperando, care se ocupă cu asistarea persoanelor cu dizabilităţi.
Investiţii inutile
În unele dintre cazuri, instituţiile publice au montat platforme elevator, mai precis nişte lifturi externe destinate special persoanelor aflate în cărucior. „Clădirea prefecturii este în patrimoniul cultural, deci n-am putut să facem nicio modificare, aşa că am montat o platformă elevator”, a spus Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
În momentul în care o persoană cu handicap motor, imobilizată în scaunul cu rotile, vine la Prefectură, jandarmul de serviciu o ajută să urce pe platformă şi porneşte agregatul. „Jandarmul de la poartă are camere de supraveghere şi vede orice persoană care se apropie de instituţie, deci nu este nevoie de sonerie”, a continuat Bucă.
Folosit o singură dată
Nu acelaşi lucru se poate spune despre o instalaţie similară montată la magazinul de prezentare al Romtelecom, situat în centrul oraşului. „Nu este sonerie, nu este nimic şi omul din cărucior nu are cum să anunţe că are nevoie de ajutor. Trebuie să roage pe cineva să intre şi să spună”, a explic