Partidul „Forza Italia”, care se confundă cu personalitatea lui Silvio Berlusconi, fuzionează strategic în acest sfârşit de săptămână cu gruparea post-fascistă „Alianţa Naţională”.
Rezultatul: un mare partid de dreapta, Poporul Libertăţii (Pdl), condus ferm de carismaticul prim-ministru şi cu şanse de a domina pe termen lung scena politică italiană.
Congresul care consfinţeşte uniunea celor două partide, aliate electoral din anii 1990, a început ieri cu un discurs al lui Berlusconi şi va lua sfârşit mâine, cu o a doua cuvântare a premierului. Acesta s-a implicat personal pentru a asigura reuşita congresului, un eveniment extravagant, care costă în jur de 3 milioane de euro.
Statutul Pdl îi conferă lui Berlusconi un rol central. Potrivit „La Repubblica”, conducerea grupării va fi numită de premier. Tot el îi va numi pe coordonatorii regionali. Acelaşi Berlusconi va avea ultimul cuvânt şi în privinţa candidaţilor care vor intra în alegerile pentru Parlamentul European.
Tensiuni la vârf
Pentru „Alianţa Naţională” (AN), acest moment reprezintă ultima tentativă de a demonstra că partidul s-a despărţit de trecutul fascist. Gruparea a fost înfiinţată în 1995 de Gianfranco Fini din Mişcarea Socială Italiană, fostul partid neo-fascist, şi câteva elemente creştin-democrate şi liberale. Ulterior, Fini a renunţat public la admiraţia sa pentru fostul dictator Benito Mussolini şi a întreprins mai multe vizite în Israel, condamnând legile anti- semite din 1938.
În prezent preşedinte al Camerei De putaţilor, Fini are planuri mari. El a sugerat că, la sfârşitul mandatului de premier, Berlusconi ar putea deveni preşedinte al Italiei, eliberând funcţia de lider al Pdl şi pe cea de premier. La ultimul congres al AN, săptămâna trecută, Fini a subliniat de altfel că puternica şi recunoscuta conducere a lui Berl