ADRIANA VLAD, fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57
Cauzele enterocolitelor sunt numeroase si sunt reprezentate de cauze infectioase: bacteriene (microbiene), micotice (produse de diverse ciuperci patogene) sau parazitare (diversi paraziti intestinali). O forma particulara de boala o constituie enterocolita consecutiva administrarii prelungite si masive de antibiotice cu spectru larg, pe cale orala, pentru diverse suferinte digestive sau ale altor organe. Perturbarea florei intestinale saprofite (flora utila, inofensiva pentru organism) prin antibiotice duce cu timpul la selectarea si inmultirea unor germeni infectiosi microbieni (stafilococ) sau fungi, care la randul lor determina aparitia unei enterocolite, rebela la terapeutica uzuala. Intern, va recomand urmatorul tratament: Enterocolis (fiole), Argila, Bioant, Nuca neagra, Obligeana, traista-ciobanului, castan. Extern, va recomand Supozitoarele fitoapicole "E-lite", care contin o combinatie din plante si produse apicole. Acestea opresc sangerarile si regleaza tractul digestiv. Au efect antimicotic si antiinfectios. Se prepara in farmacia "E-lite Nutritia" din Deva.
NICIU ZOE MAGDALENA, biolog, Bucuresti, tel. 0749/26.87.70
"Am o leziune micotica in vezica urinara"
(Raspuns pentru DORINA SCORTEA - Vaslui, F. AS nr. 852)
Cele mai multe infectii ale tractului urinar (cistite) apar cand bacteriile din intestinul gros ajung prin anus in uretra, vezica urinara sau rinichi. Multe femei se confrunta cu aceasta infectie. Simptomele sunt cele descrise de dvs. Mai mult, se pare ca E.coli v-a afectat si rinichii, avand in vedere durerile lombare pe care le acuzati si febra.
Este indicat sa beti foarte multe lichide (8-12 pahare pe zi): apa plata, sucuri naturale de fructe si legume, deoarece urinarea frecventa contribuie la elimina