Cand o masina are jigleurul infundat, nu porneste. Asta o stiu din propria mea experienta de sofer. Ultima data mi s`a intamplat in Brasov, unde am stat vreo doua ceasuri uitandu`ma la roti, la baterie, la orice numai la jigleur nu. De regula, cand masina da semne de personalitate, imi sun mecanicul - pe domnul Mihalache - care vine si in cateva secunde mi`o porneste.
Lucrurile nu se petrec foarte diferit in economie. Daca motorul american tuseste gripat, masina economica mondiala e trasa pe dreapta. Sunt chemati mecanicii ca s`o porneasca.
Numai ca acum, cu atatia mecanici, motorul parca de`al naibii se incapataneaza sa n`o mai ia din loc.
Ma uit la ceea ce se intampla la americani si incerc sa trag niste concluzii de bun simt. Economisirea creste usor (ca si la noi) ceea ce e bine pentru sanatatea financiara a populatiei, dar e dezastruos pentru cresterea economica.
De fapt, punctele sensibile ale programului lui Obama nu constau in mod necesar in programul de relansare (stimulusul fiscal si celelalte) cat in redarea increderii in pietele financiare. Ce ar trebui sa invatam de la americani?
In loc sa faca o evaluare transparenta a costurilor problemelor din economiile lor, guvernele dau bani cu taraita bancilor, doar cat acestea sa supravietuiasca, insuficient insa pentru a insanatosi sistemul in ansamblu.Increderea e importanta doar in masura in care fundamentele ei sunt solide. Nu trebuie sa iti bazezi politicile pe ideea ca ceea ce s`a facut pana acum a fost optimul in conditiile date si ca, odata revenita increderea, gesturile fiscale si monetare vor fi validate de piata. S`ar putea sa descoperi ca e taman pe dos.Bancherii nu au devenit brusc niste ingeri care sa uite de interesele financiare proprii. Mai mult, unele banci stiindu`se prea mari ca sa fie lasate sa falimenteze, ar putea continua politica uneo