In timp ce lui Ronald Reagan i se spunea "marele comunicator", iar George W. Bush a fost considerat un factor de decizie cu un stil "unic", Barack Obama poate fi considerat un adevarat promotor al propriilor sale idei.
Presedintele american Barack Obama a inceput joi un nou exercitiu de democratie de masa, raspunzand pe site-ul Casei Albe la intrebarile puse de zeci de mii de americani, intr-un moment in care luna de miere dintre el si SUA se apropie de final.
Presedintele Barack Obama, alaturi de echipa sa, a lansat o strategie prin care se va renunta la o parte din mijloacele traditionale de presa ale Casei Albe, si se va apela in schimb la bloggeri, reporteri locali si de alte etnii pentru raspandirea de informatii.
Este evident ca staff-ul de la Casa Alba comunica foarte bine cu mijloacele de new-media, mai ales ca Barack Obama si-a publicat adesea videoclipurile pe YouTube. Presedintele SUA a folosit intens Internetul si in campania prezidentiala, iar acum s-a intors din nou spre mediul online pentru a lansa prima mare initiativa diplomatica pe YouTube.
Presa traditionala vs. new-media
Obama exploateaza faptul ca ziarele si mijloacele traditionale de comunicare sunt slabite de concurenta online si, mai ales, de criza economica. Astfel, aproape toti consilierii lui Barack Obama au afisat o atitudine deschisa si prietenoasa fata de presa.
In multe privinte, efortul lui este pur si simplu expresia unui fenomen cunoscut. Este speranta perena a presedintilor - mai ales la inceputul administratiilor lor - ca pot scapa de scepticii de la Washington si pot comunica direct cu publicul tinta, americanii de rand.
Dar acum, Obama are avantaje de care predecesorii sai, precum Richard Nixon, Bill Clinton sau George W. Bush nu s-au bucurat - si pe deasupra au fost dispretuiti din multe motive de