Banca Naţională a României va decide marţi dacă va lăsa mai mulţi bani la dispoziţia băncilor pentru a da credite sau dacă va aştepta mai întâi tranşa de cinci miliarde de euro de la FMI, care ar putea veni în mai. Analiştii susţin că BNR va amâna decizia de a lăsa mai mulţi bani pe piaţă, respectiv că banca centrală va prefera să menţină la aceleaşi niveluri atât dobânda de politică monetară, cât şi rezervele minime obligatorii.
„Cred că BNR va decide modificarea doar a bazei de calcul, astfel încât să excludă finanţările pe termen mai mare de doi ani şi va realiza în perioada următoare mai multe operaţiuni de reglare a lichidităţii“, a declarat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România, citat de Mediafax.
Dobânda de politică monetară este în acest moment de 10% iar rezervele minime obligatorii (RMO) sunt de 18% la finanţările în lei şi de 40% la cele în valută. Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat recent că banca centrală va reduce, treptat, nivelul RMO pentru a lăsa mai mulţi bani la dispoziţia băncilor şi a se putea relua astfel creditarea. Când la sfârşitul anului trecut BNR a redus RMO la finanţările atrase în lei de la 20% la 18% băncile au avut un surplus de lichiditate de circa două miliarde de lei. Acordul României cu FMI, în valoare de 12,95 de miliarde de euro, este destinat aproape integral reluării creditării. De la FMI banii vor ajunge în rezerva BNR, care îşi va putea permite astfel să reducă RMO, respectiv să injecteze în sistemul bancar lichidităţile necesare reluării creditării. (V.R.)
Banca Naţională a României va decide marţi dacă va lăsa mai mulţi bani la dispoziţia băncilor pentru a da credite sau dacă va aştepta mai întâi tranşa de cinci miliarde de euro de la FMI, care ar putea veni în mai. Analiştii susţin că BNR va amâna decizia de a lăsa mai mulţi bani pe piaţă, respectiv că banca centrală