Visul italian, în care şi-au pus speranţele un milion de români emigraţi, şi familiile lor din ţară, s-a spulberat.
Criza economică, pierderea locurilor de muncă, manifestările rasiste şi propunerile partidelor extremiste sunt doar câteva dintre situaţiile pentru care românii se lasă convinşi să plece din Peninsulă fie spre alte ţări, fie înapoi în ţară.
Asistenţi medicali, constructori, specialişti sau meseriaşi de diferite specializări resimt schimbările societăţii italiene şi aleg din nou varianta relocării. Principalul motiv este criza economică, care a dus la închiderea multor fabrici italiene în care lucrau şi români. Pe forumurile din Peninsulă, aceştia lansează un mesaj de ajutor şi cer informaţii despre emigrarea în alte ţări.
Ce planuri au românii din Italia? Astfel, George Guliţă, de 34 ani, muncitor în construcţii, din Osimo, în estul Italiei recunoaşte că a emigrat “pentru că am sperat mereu într-o viaţă mai bună, mai linistită, lipsită de griji. Am venit de ceva timp în Italia şi chiar am avut impresia că se poate trăi aşa cum am visat. De aproape patru luni am pierdut serviciul, am lucrat pe ici pe colo şi acum, după ce am făcut credit pentru casă şi am o familie frumoasă, nu mai pot să plătesc datoriile. Merg înainte şi voi pleca în altă ţară, dacă voi găsi posibilitatea să-mi realizez visul mai departe. Canada sau Australia se pare că sunt următoarele ţinte. Voi aveţi informaţii despre posibilitatea de a ajunge legal în ţările astea?”, întreabă românul, în speranţa că va fi cineva care să îi ofere un răspuns. Chiar şi asistentele vor să plece Asistentele medicale, deşi sunt căutate şi plătite acceptabil au început să se orienteze spre alte ţări. Irlanda pare să fie una dintre cele mai atractive, în ciuda climei mai aspre şi dificultăţilor legate de recunoaşterea diplomei. Tot pe un forum de discuţie, român