Statele Uniunii Europene merg la summitul G20 care va debuta la Londra in 2 aprilie cu intentia ferma de a rezista presiunilor americane privind un nou plan de relansare economica mondiala, incercand mai degraba sa obtina progrese semnificative in ceea ce priveste reglementarea pietelor financiare, relateaza AFP.
"Criza nu s-a produs din cauza ca am injectat prea putini bani in piete, ci pentru ca am am creat o crestere economica injectand prea multi bani, si acum vedem ca aceasta crestere nu este durabila", a declarat cancelarul german, Angela Merkel.
"Daca vrem sa invatam din aceste lucruri, raspunsul este: Sa nu repetam greselile trecutului", a subliniat Merkel, care se va aseza la masa summitului G20 alaturi de partenerii sai din UE - Franta, Marea Britanie si Italia.
UE s-a pozitionat diferit fata de Statele Unite in privinta masurilor necesare pentru combaterea crizei: marile economii europene considera ca au facut destul pentru moment prin masurile de relansare adoptate, estimate la nivelul a 3,3% din produsul intern brut al Uniunii, respectiv 400 miliarde euro pentru 2009 si 2010.
Criza nu s-a produs din cauza ca am injectat prea putini bani in piete, ci pentru ca am am creat o crestere economica injectand prea multi bani, si acum vedem ca aceasta crestere nu este durabila Angela Merkel
Statele Unite, care au lansat in februarie un plan de salvare in valoare de 787 miliarde dolari (5,5% din PIB), au cerut in repetate randuri noi masuri de relansare, avand in vedere gravitatea recesiunii mondiale.
Tensiunile transatlantice s-au accentuat in aceasta saptamana dupa iesirea mai putin diplomatica, chiar dura, a premierului ceh Mirek Topolanek. El a declarat ca Statele Unite s-au angajat pe "drumul spre iad" aruncand pe piete sute de miliarde de dolari.
UE pune accentul pe reglementarea pietelor financi