Taxele mari şi lipsa clienţilor au dus taximetriştii în pragul falimentului Odată cu vremea frumoasă taximetriştii se gândesc să-şi bage maşinile în garaje şi să se apuce de alte meserii. Ei spun că, la Târgu-Jiu, oamenii apelează la taxi doar când e vreme urâtă sau când se grăbesc, aşa că, în ultimele zile, numărul clienţilor a scăzut veriginos. „Cei care ne mai solicită sunt clienţii care se grăbesc să ajungă la destinaţie sau cei care au bagaje. Uneori aşteptăm după câte un client ore în şir, iar atunci când vine merge pe distanţe mici. Noaptea, după ora 21.00, doar noi şi câinii mai suntem pe străzi”, spune Adrian Roşca.
Un alt coleg de coleg de breaslă susţine că aşa de rău nu i-a mers niciodată. „Astăzi, de la ora 6.00 şi până la 11.00, am făcut trei curse, de câte 5 lei fiecare. Am avut zile şi mai rele, când în 8 ore nu am făcut decât 20 de lei. În condiţiile astea, mai bine stăm acasă şi ne ducem la muncă cu ziua”, a precizat Sorin Preda.
Fără perspectiva altor slujbe
Oamenii spun că, până acum câţiva ani, în taximetrie se câştigau bani frumoşi. Pe străzile municipiului Târgu-Jiu nu erau atât de multe taxiuri.
Vremurile însă s-au schimbat, iar numărul acestora aproape că s-a dublat, în doar 2 ani. În Târgu-Jiu, la ora actuală sunt aproximativ 400 de taxiuri. Tarifele practicate la taxi variază între 1,6 lei şi 1,8 lei/km. Parcările de taxi sunt foarte aglomerate, mai ales în centru, zona gării şi a pieţelor. În câte o staţie se găsesc şi câte 25-30 de taxiuri care aşteaptă zadarnic clienţii.
Taximetriştii se plâng de costurile mari pentru întreţinerea maşinilor şi de taxele care le reduc profitul cu 75%, dar spun că nu găsesc alte locuri de muncă. ”Deşi costurile de întreţinere a unei maşini sunt destul de mari, ca şi preţul taxelor, iar profitul foarte mic, nu avem încotro. Nu găsim alte locuri de muncă, i