De la 1 aprilie, pacienţii ar putea plăti consultaţiile şi reţetele date de medicii de familie dacă aceştia nu semnează contractul cadru. Oficialii Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Bistriţa-Năsăud apreciază că se vor găsi până atunci soluţii de compromis, dar recunosc că argumentele medicilor sunt serioase. Cei 135 de medici de familie din Bistriţa-Năsăud nu vor semna contractul cadru pe 2009 cu Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS) pe motiv că acesta le încalcă drepturile şi nu ţine cont de solicitările lor. Hotărârea a fost luată ieri de Asociaţia Naţională a Medicilor de Familie din România, iar doctorii bistriţeni s-au raliat acesteia.
Potrivit preşedintelui asociaţiei bistriţene a medicilor de familie, Niculina Rus, colegii săi vor lucra de miercuri în regim privat dacă solicitările lor nu vor fi cuprinse în acte adiţionale la acest contract cadru. Medicii sunt îngrijoraţi, în primul rând, de valoarea redusă a contractelor pe 2009, mult mai mici decât în 2008 şi care nu asigură aproape deloc bani în ultimul trimestru al anului.
Bani mai puţini bani
Îngrijorarea doctorilor privind finanţarea este confirmată de oficialii CJAS. Directorul de relaţii contractuale al CJAS Bistriţa-Năsăud, Szekely Vilhelm, spune că, într-adevăr, trimestrul IV nu are acoperire financiară, banii ajungând doar pe primele trei trimestre. „Probabil că va urma o rectificare pentru ultimul trimestru”, spune directorul. În aceste condiţii, însă, medicii de familie nu vor să se hazardeze şi să semneze.
O altă nemulţumire majoră este legată de obligativitatea, trecută în contract, de a asigura garda la serviciul de permanenţă, după activitatea la cabinet. „Nimeni nu ne poate obliga să ne punem la dispoziţie cabinetele private în care cu toţii am investit pentru asemenea servicii. Lucrurile nu sunt deloc clare”, spune Niculina Rus.
L