Cei care au rămas fără job, dar primesc indemnizaţii de la stat, mănâncă puţin, nu-şi cumpără haine şi fac eforturi să-şi achite întreţinerea.
Indemnizaţia de stat pentru şomeri este insuficientă, mai ales pe timp de criză, când preţurile la unele produse de bază şi la utilităţi au crescut. Mai mult, din totalul de peste 477.000 de şomeri anunţaţi de ANOFM la începutul acestei luni, doar cu puţin peste 200.000 primesc ajutorul de şomaj, în valoare de 450-550 lei. O persoană singură se poate întreţine cu greu din aceşti bani, dar mai rău este de familiile ajunse fără job, care mai au şi copii în întreţinere.
Îmbrăcămintea, pe ultimul loc
Şomerii gălăţeni care au intrat deja în posesia cuponului cu indemnizaţia socială spun că se pregătesc pentru o perioadă plină de restricţii.
„De la un salariul de 1.100 lei, acum iau o indemnizaţie de 500 de lei. Stau în casă, mă uit dimineaţa pe ofertele de joburi, mai dau unu, două telefoane pe la cunoştinţe să întreb de locuri de muncă. Din şomaj trebuie să plătesc 150 de lei pentru utilităţi, 150 de lei la întreţinere, 100 de lei dau pe mâncare, iar restul de bani se duc pe pastă de dinţi, săpun, deodorante. Ca să nu mai spun că ar trebui să iau şi îmbrăcăminte. E puţin mai greu. Eu lucram în domeniul marketingului,şi în acest sector nu sunt oferte în acest moment”, spune Ştefan P., 29 de ani.
Mâncarea a devenit un lux
Ultimele date statistice furnizate de AJOFM Iaşi arată că sunt 19.720 de persoane fără loc de muncă, din care 11.831 bărbaţi şi 7.889 femei. Dintre aceştia, doar 4.924 primesc indemnizaţia de şomaj. Cei care primesc aceşti bani nu reuşesc în niciun fel să-şi asigure strictul necesar şi hrana zilnică. În unele cazuri, salvarea vine din partea partenerului care lucreză, însă banii tot nu ajung.
„După 9 ani de muncă, primesc o