Botoşănenii sunt atraşi de produsele care ajung să fie şi de zece ori mai ieftine decât într-un magazin de firmă.
Magazinele care comercializează haine la mâna a doua înregistrează în ultima perioadă o revigorare a vânzărilor. De la începutul anului, mulţi botoşăneni se văd nevoiţi să renunţe la îmbrăcămintea sau încălţămintea cu etichetă din cauza problemelor financiare.
„Până acum nu mi-am cumpărat niciodată haine de la second-hand. Însă am rămas fără serviciu şi nu pot să dau banii pe haine noi, trebuie să cumpăr mâncare”, a spus Mariana Sprânceană, o femeie în vârstă de 52 de ani.
Patronii firmelor de profil spun că se aşteaptă ca numărul clienţilor să crească şi mai multă odată cu încălzirea vremii. „Sunt mulţumit cum îmi merge afacerea. Am zile şi mai bune, am zile şi mai proaste, dar fac vânzare în fiecare zi. Am făcut şi 300 lei şi 500 lei pe zi. Oamenii caută acum haine de primăvară”, a declarat Silvian E., administrator al unui magazin second-hand.
Veniturile clienţilor, tot mai mici
Există însă şi botoşăneni pentru care chiar şi o haină la mâna a doua costă foarte mult. „Nu intru în second pentru că îmi fac inimă rea. Nu am de unde să dau 10 lei pentru o pereche de pantaloni. Port aceeaşi papuci de câţiva ani, cumpăraţi tot de la un second, dar atunci aveam mai mulţi bani”, a mărturisit Elena Grigoraş, din Botoşani.
Magazinele de haine, controlate de OPC
Inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au efectuat, în urmă cu o lună, controale la agenţii economici care vând haine la mâna a doua. Au fost verificate 10 magazine şi s-au aplicat amenzi în valoare de 33.000 lei, pentru lipsa instrucţiunilor traduse în limba română. Potrivit inspectorului şef al OPC Botoşani, Mihai Ţurcanu, toţi comercianţii deţineau certificatul de dezinsecţie şi dezinfecţie al produselor.