La subsolul clădirii de pe strada Teatrului numărul 2, se inaugura, în 1907, prima sală de cinema din Oradea. Edificiul, monument istoric de categoria B, a fost preferat de preşedintele Ungariei. În prezentul episod al campaniei „Poveştile Oradei Mari” prezentăm complexul Transilvania, edificiu construit între anii 1903 şi 1904, într-o perioadă în care numai Teatrul Naţional domina această zonă a oraşului.
Sunt numeroase motivele pentru care complexul Transilvania are un loc aparte în memoria colectivă. Unul dintre ele este faptul că, la subsolul acestei clădiri se inaugura, în anul 1907, prima sală de spectacol de cinema din Oradea, amenajată de către Szekely Jeno.
Potrivit celor menţionate de Liviu Borcea, în „Memoria Caselor”, cinematograful a funcţionat aici foarte puţin timp, deoarece, câteva luni mai târziu, tot din iniţiativa lui Szekely, s-a deschis în apropiere cinematograful cunoscut la acea vreme sub numele de Urania, astăzi Transilvania.
La hotelul Transilvania, care se numea iniţial Pannonia, iar apoi Pallas (între cele două războaie mondiale), se spune că s-ar fi întâlnit, în 1978, Nicolae Ceauşescu şi Kadar Janos (preşedintele Ungariei). „Circula discret în vremea aceea o glumă pe această temă. Se spune că Ceauşescu ar fi propus lui Kadar să ia masa la noul restaurant de la hotelul Dacia sau la Oradea, dar acesta a ţinut morţis că el preferă … Transilvania ”, scrie Liviu Borcea în cartea mai sus amintită.
Restaurant în stil secession
Potrivit Doinei Lucaci, şef Birou Marketing Cultural şi Promovarea Imaginii Patrimoniului, din cadrul Primăriei Oradea, clădirea este pe lista monumentelor istorice, la categoria B, adică de interes local.
Edificiul de pe strada Teatrului numărul 2 a fost construit după proiectul lui Guttmann József, pe terenul pe care se aflase înainte „ Casa Knapp”. Hotelul este