Câteva sute de oameni au întâmpinat aseară cu aplauze stingerea luminilor celei mai mari clădiri civile din lume. Timp de o oră, între 20:30 şi 21:30, Palatul Parlamentului a fost cufundat în beznă, cu ocazia Orei Pământului, organizată pentru prima oară oficial în România de World Wide Fund for Nature. Sursa: Costin MironSursa: Andreea DogarSursa: Andreea DogarSursa: Andreea DogarSursa: Andreea Dogar
1 /.
Aproximativ 350 de voluntari au ţinut în mâini lumânări şi au format numărul 60, simbolul evenimentului în întreaga lume. Cea care a dat, din Piaţa Constituţiei, ordinul de tsingere a luminilor a fost Sulfina Barbu. „Coordonarea a fost telefonică cu cei de la Departamentul Tehnic”, a spus ea.
„Să-şi protejeze şi bugetul proriu, şi mediul”
Oamenilor de acasă, Barbu le-a transmis să stingă luminile atunci când nu au nevoie de ele şi să scoată aparatele electrocasnice din priză. Sfatul ei pentru fiecare familie din România a fost să se gândească la faptul că economisirea luminii îi va ajuta şi în contextul crizei economice: „Să-şi protejeze şi bugetul proriu, şi mediul”. „Schimbarea climatică nu mai reprezintă doar o realitate care se află undeva departe”, a completat ea.
Vedeta serii a fost telescopul instalat în Piaţă. Pentru Mihai Rusie (foto), de la AstroClubul Bucureşti, evenimentul este unul simbolic, de tragere a unui semnal de alarmă pentru cei care produc poluarea luminoasă. AstroClubul vrea să depună un proiect de lege pentru a reglementa iluminatul stradal. Legea propusă de ei va încerca să schimbe modul în care se montează stâlpii de iluminat.
„Ei sunt prost montaţi, iar o mare parte din cantitatea de lumină emisă se risipeşte deoarece o treime din ea se duce în sus. Practic aruncăm banii pe fereastră”, spune Rusie. Înainte de stingerea luminilor, curioşii au putut vedea prin telescop p