O vasta operatiune electronica de spionaj a reusit sa acceseze retele de computere guvernamentale si private din 103 tari, inclusiv cele apartinand liderului tibetan in exil, Dalai Lama, relateaza New York Times, citand un raport al unor cercetatori canadieni.
Potrivit acestui raport, care urmeaza a fi publicat in acest week-end, sistemul informatic de spionaj era controlat de computere amplasate aproape exclusiv in China.
Totusi, cercetatorii nu pot proba implicarea directa a guvernului de la Beijing in aceasta operatiune.
Ancheta, condusa de specialistii Centrului Munk pentru studii internationale al Universitatii din Toronto, a demarat in momentul in care biroul lui Dalai Lama a cerut verificarea computerelor pe care le detinea, pentru a analiza daca acestea erau infectate cu softuri tip malware.
GhostNet: 1.295 computere accesate in 103 tari
Aceasta cerere a deschis o fereastra inspre o operatiune mult mai vasta care, in mai putin de doi ani, a reusit sa se infiltreze in 1.295 de computere din 103 tari, dintre care multe apartineau ambasadelor sau guvernelor, dar si reprezentantele lui Dalai Lama din India, Bruxelles, Londra si New York.
Cercetatorii, care sunt recunoscuti pentru succesele inregistrate in dectarea spionajului electronic, sustin ca sistemul denumit GhostNet urmarea prioritar, pe langa cabinetul in exil al lui Dalai Lama, computerele guvernelor din ASia de Sud si Asia de Sud Eust.
Acest raport de spionaj electronic reprezinta cea mai mare dezvaluire a unei retele din punct de vedere al numarului de tari afectate.
Reteau este inca puternica si continua sa acceseze si sa monitorizeze circa 12 noi computere pe saptamana, sustin cercetatorii canadieni, in raportul intitulat "Tracking ‘GhostNet’: Investigating a Cyber Espionage Network".
Ei afirma ca nu au