Statele Unite şi Marea Britanie nu îi vor presa pe liderii G20 să anunţe, cu ocazia summitului de săptămâna aceasta, cheltuieli publice concrete pentru combaterea efectelor celei mai grave crize economice din ultimii 60 de ani, a declarat ieri ministrul britanic de externe, David Miliband.
El a precizat, pentru BBC, că tema discuţiilor programate joi, la Londra, este „arhitectura financiară internaţională”, nu „redactarea bu getelor naţionale”.
Ţărilor G20 nu li se va cere să îşi prezinte planurile de cheltuieli publice la summit, dar trebuie să realizeze că încurajarea consumului joacă un rol-cheie în însănă toşirea economiei, a insistat Mi liband, minimalizând divergenţele existente între SUA şi Marea Britanie, pe de o parte, şi Germania şi Franţa, pe de altă parte.
Şeful diplomaţiei britanice a făcut aceste precizări după ce jurnaliştii germani de la „Der Spie gel” au publicat un proiect de comunicat care sugera că Londra face presiuni pentru un „New Deal global” în valoare de 2.000 de miliarde de dolari. „În realitate, este vorba despre un proiect de comunicat anterior anunţării de către guvernele statelor G20 a unor planuri naţionale de stimulare a economiei”, a adăugat David Miliband. Potrivit ministrului britanic, valoarea însumată a acestor planuri atinge deja 2.000 de miliarde de dolari.
„Nu voi permite nimănui să îmi spună că trebuie să cheltuim mai mulţi bani” pentru relansarea economiei, declarase, la sfârşitul săptămânii trecute, cancelarul german Angela Merkel.
Au început protestele
Zeci de mii de persoane au participat, sâmbătă, la manifestaţii organizate în mai multe oraşe europene la apelul asociaţiilor antiglobalizare, înaintea summitului G20, relatează Mediafax. Mesajul lor a fost unul extrem de clar: „Noi nu plătim pentru criza voastră”.
În Germania, protes