La 40 de dolari cat este pretul barilului de titei acum, afacerea cu biodiesel nu mai este rentabila.
Producatorii de ulei au renuntat la investitii de peste 40 mil. euro in fabrici de biodiesel, dupa ce in urma cu trei ani se grabeau sa anunte mai multe astfel de proiecte.
Motivele opririi investitiilor in fabrici de biodiesel sunt scaderea constanta a pretului barilului de petrol si lipsa de sustinere din partea guvernului. Printre companiile care au decis sa renunte la investitiile in energie verde se numara in principal producatorii de ulei vegetal.
Producatorul constantean Argus intentiona la inceputul anului 2006 sa produca biodiesel din ulei semirafinat, urmand sa directioneze catre productia de combustibil uleiul pe care nu reusea sa il plaseze pe piata.
"Era rentabil sa produci biodiesel atunci cand barilul de petrol costa 140 de dolari. La 40 de dolari nu mai este rentabil un astfel de business. Noi, ca producatori de ulei vegetal, eram avantajati in dezvoltarea productiei de biodiesel deoarece aveam infrastructura necesara cat si materia prima, uleiul reprezentand 80% din produsul final, biodieselul", a declarat Vasile Leu, directorul general si proprietar al Argus Constanta impreuna cu SIF Oltenia si alti actionari minoritari.
Dupa ce a purtat discutii cu trei-patru companii din industria utilajelor pentru productia de biodiesel, investitia de 10 mil. euro anuntata de Argus a fost amanata pe fondul scaderii constante a pretului barilului de petrol.
Prima fabrica procesatoare de ulei care a decis sa produca biodiesel pe piata locala a fost insa Ultex Tandarei, companie controlata de omul de afaceri Vasile Nitescu. Ultex a fost de asemenea primul producator de biodiesel din Romania cu certificat de conformitate si licenta de fabricatie eliberate de Registrul Auto Roman pentru utilizare 100%, brandul sub care compani