» Proiectul unui pachet de stimulare a economiei globale in valoare de doua trilioane de dolari, pe care Gordon Brown ar fi urmat sa il supuna aprobarii Summitului G20, a provocat reactii vehemente.
Publicarea, sambata, in presa germana a unui proiect de stimulare a economiei globale in valoare de doua trilioane de dolari, in principal prin reduceri de taxe, sustinut de premierul britanic Gordon Brown, a fost interpretata drept o "ambuscada" care risca sa compromita Summitul G20, atragand asupra Germaniei chiar acuzatii ca "face jocuri murdare" pentru a submina planurile americano-britanice.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a fost prima care a reactionat, declarand categoric: "Nu voi lasa pe nimeni sa imi spuna ca trebuie sa cheltuim mai multi bani". Ministrul spaniol al Finantelor, Pedro Solbes, a respins, de asemenea, ideea suplimentarii fondurilor pentru relansare, spunand ca atat el, cat si "restul colegilor din zona euro cred ca nu mai este loc pentru noi planuri de stimulare fiscala". Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a subliniat ca "reforma radicala a capitalismului" este mai importanta decat scutirile sau reducerile de taxe.
Dupa aceste reactii, dar si in urma manifestatiei de sambata de la Londra, care a reunit sub sloganul "Put People First" (Puneti oamenii pe primul loc) aproximativ 35.000 de participanti, peste asteptarile organizatorilor, Gordon Brown, aflat la sfarsitul unui turneu in America Latina, a dat asigurari ca documentul publicat nu este decat o varianta preliminara de lucru si ca suma de doua trilioane de dolari nu reprezinta valoarea unor fonduri suplimentare, ci fondurile deja alocate de membrii G20.
In aceste conditii, asteptarile de la Summitul G20 sunt extrem de scazute, un economist de la Washington declarand pentru "Times" ca "va fi un comunicat foarte lung, dar care nu va spune prea multe