Managerii viitorului au parte de un scenariu optimist in urmatorii zece ani in viziunea specialistilor in resurse umane si a directorilor scolilor de business prezenti la conferinta "Cum schimba criza piata muncii: maturizare fortata sau intoarcere in timp?", organizata de ZF in parteneriat cu Accor Services saptamana trecuta.
Chiar daca invatamantul universitar are inca destul de multe puncte slabe, adaptarea la situatia economica actuala si eficienta programelor de MBA pot face din managerii romani concurenti veritabili pe piata europeana.
"Peste zece ani, profilul managerilor va fi foarte diferit, pentru ca absolventii opteaza pentru programele de pregatire cu caracter multidisciplinar. De exemplu, sunt ingineri care fac mastere in economie si matematicieni care se specializeaza in inginerie", a precizat Gheorghe Rosca, rector al Academiei de Studii Economice (ASE), unul din principalii furnizori de viitori manageri de pe piata muncii.
Printre avantajele pe care le ofera programele universitare locale in detrimentul celor internationale se numara faptul ca absolventii au o mai buna pregatire in ceea ce priveste economia de pe piata locala, isi pot completa educatia cu o componenta globala, in ur-ma programelor de mobilitate internationala si au un spirit antreprenorial foarte dezvoltat. In cadrul ASE, primii 300 dintre cei mai buni studenti au urmat cursuri la universitati straine cel putin timp de un semestru. In ceea ce priveste minusurile sistemului universitar local, studentii romani nu sunt educati sa lucreze in echipa, nu au suficienta pregatire practica si au o cultura antreprenoriala insuficienta.
"Un dezavantaj al sistemului de invatamant romanesc este lipsa programelor care sa ofere o deschidere spre formarea economistului intelectual tehno-cratic. In ASE, de exemplu, nu exista cursuri de eco-nomie japoneza, americana sau