Guvernul urmeaza sa rectifice in perioada urmatoare bugetul, incepand cu indicatorii macroeconomici destul de optimisti pe care a fost fundamentat, si continuand cu veniturile si cheltuielile. In consecinta, va trebui sa fie refacut si programul de convergenta transmis la Comisia Europeana.
"Nu a fost finalizat proiectul de rectificare bugetara. Va trebui sa modificam si indicatorii macroeconomici pe care a fost fundamentat. Si sa cuantificam si cheltuielile cu dobanzile", spune Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
Tinta de deficit bugetar va fi ajustata cu 1,1% din PIB, de la 5,7% din PIB (conform unui scenariu de baza care lua in considerare scaderea economica) la 4,6% din PIB, reprezentand 24 mld. lei, potrivit declaratiilor ministrului finantelor Gheorghe Pogea. Masura va impune reducerea cu 0,85% din PIB a cheltuielilor bugetare primare (circa 5 mld. lei), exclusiv dobanzile, si cresterea cu 0,25% din PIB a veniturilor bugetare (circa 1,4 mld. lei) In buget, veniturile au fost estimate la un nivel reprezentand 34,3% din PIB, iar prognoza pentru cheltuieli a fost stabilita la 36,3% din PIB, deficitul fiind prognozat la 2% din PIB. O estimare realista a indicatorilor macroeconomici este foarte importanta pentru a putea dimensiona corect cheltuielile astfel ca acestea sa fie acoperite cu veniturile disponibile.
Ipoteza de crestere economica de 2,5% pe care a fost fundmentat bugetul a fost prea optimista in contextul crizei internationale, veniturile fiind supraestimate si implicit tinta de deficit bugetar de numai 2% din PIB - nerealista.
Guvernul va trebui sa-si ajusteze in jos asteptarile de crestere a veniturilor bugetare construite pe ipoteza de crestere a PIB cu 2,5%. Dar va trebui reduse si cheltuielile.
PIB va fi revizuit cu aproape 50 mld. lei, pe fondul prognozelor care indica o contractie a economiei