Un expat din afara teritoriului Uniunii Europene primeste un permis de sedere, valabil un an de zile, in aproape sase luni de zile, iar aceasta perioada prea lunga de timp ii face pe multi dintre cetatenii straini sa aleaga alte destinatii de business decat tara noastra.
Strainii din afara Uniunii Europene si din statele cu care tara noastra nu are acorduri bilaterale cu privire la libera circulatie a muncii au nevoie de permis de munca pentru a putea lucra in Romania. Solutia aleasa de companii este cel mai adesea detasarea, caz in care nu este nevoie de permis de munca, dar care nu se poate intinde pe o perioada mai lunga de doi ani. La expirarea acesteia, compania trebuie sa aplice pentru permis de munca.
"Procesul de obtinere a permisului de sedere de maxim un an dureaza in medie sase luni pentru manageri de alte nationalitati decat din Uniunea Europeana sau America de Nord. Evident, sase luni de intarziere inseamna mult in termeni de oportunitati pierdute sau costuri indirecte", spune un director de resurse umane din cadrul unei multinationale prezente pe plan local.
Astfel, recunoasterea si echivalarea diplomelor de studiu la Ministerul Educatiei si Cercetarii dureaza o luna, iar obtinerea autorizatiei de munca se face in 30 de zile. Ulterior, viza de tip D (de lunga sedere) se obtine tot intr-o luna. Dupa aceasta perioada, expatii care ajung in tara trebuie sa mai astepte inca o luna pentru a primi permisul de sedere legala, valabil un an de zile. In plus, pentru cei care vor sa isi aduca si familia in tara, aceasta perioada devine si mai lunga.
Directorul de resurse umane explica faptul ca nu a facut reclamatii in acest sens pentru ca asa este legislatia, care permite termene foarte lungi pentru fiecare pas, cum sunt avizul favorabil de angajare de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), echivalarea diplom