Naveta spaţială americană Discovery, cu şapte astronauţi la bord, a aterizat fără probleme la Centrul Spaţial Kennedy, în apropiere de Cap Canaveral, după ce NASA a renunţat, sîmbătă dimineaţă, la o primă încercare de aterizare din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile din Florida. Aterizarea a avut loc fără probleme la ora 19.14 GMT (21.14, ora României), după ce NASA a aprobat ieşirea de pe orbită a navetei.
Şi echipajul navetei Soyuz a avut parte de emoţii. Cu turistul spaţial Charles Simonyi, pentru a doua oară la bord, naveta s-a conectat, sîmbătă, la Staţia Spaţială Internaţională, după ce o defecţiune a motorului a afectat sistemul automat de conectare a vehiculului, a anunţat Centrul rus de control al zborurilor spaţiale. Conectarea a avut loc la ora 13.05 GMT, naveta fiind manevrată manual. Defecţiunea, care s-a produs cînd naveta mai avea mai puţin de o sută de metri pînă să ajungă la Staţia Spaţială, obligă compania spaţială rusească Energiya să revizuiască sistemul de conectare utilizat de navetele ei. Oficialii au indicat că situaţia a fost tot timpul sub control şi că atît naveta, cît şi echipajul sînt în regulă. Naveta a decolat joi, de pe cosmodromul rus Baikonur din Kazahstan, cu un echipaj format din trei persoane, miliardarul american Charles Simonyi, alături de compatriotul său Michael Barratt şi rusul Ghenadi Padalka, ambii astronauţi profesionişti. Misiunea actuală vizează înlocuirea unor membri ai echipajului actual de la bordul Staţiei Spaţiale, care se pregăteşte pentru o dublare a numărului de astronauţi, începînd cu luna mai.
Autori: A.B.
Naveta spaţială americană Discovery, cu şapte astronauţi la bord, a aterizat fără probleme la Centrul Spaţial Kennedy, în apropiere de Cap Canaveral, după ce NASA a renunţat, sîmbătă dimineaţă, la o primă încercare de aterizare din cauza condiţiilor