Executivii si managerii de resurse umane din toate domeniile nu trebuie sa se focuseze pe criza economica, ci pe cum pot fi cei mai buni si cum isi pot depasi competitia, este de parere Nenad Filipovic (foto), directorul academic al Scolii de Management IEDC (International Executive Development Center) din Bled, Slovenia, invitatul special al conferintei organizate de ZF in parteneriat cu Accor Services saptamana trecuta.
"Mesajul principal pentru directorii de resurse umane este ca nu sunt suficient de proactivi. Este adevarat ca este dificil ca schimbarile de mentalitate sa se produca peste noapte, dar la fel de adevarat este ca managerii de HR au tendinta de a se pozitiona ca victime in raport cu executivii, iar functiunea de resurse umane este inca prea administrativa", spune directorul academic al IEDC, una dintre cele mai bune scoli de business din Europa Centrala si de Est.
Oamenii de resurse umane trebuie sa vorbeasca cu oamenii de business si sa inteleaga ce vor, iar apoi sa treaca la treaba, este sfatul lui Filipovic, care pe langa activitatea academica in cadrul IEDC, este mentor personal al mai multor executivi de top din Europa Centrala si activeaza si in zona de consultanta de business. Printre companiile cu care a lucrat de-a lungul carierei se numara S&T, Erste Bank, AT Kearney CEE, Gorenje sau Novartis.
Desi piata s-a maturizat foarte mult in ultimii ani, in Romania inca nu avem suficienta valoare adaugata in companii. "Lipsa unui succes economic anterior prea mare se dovedeste a fi unul dintre cele mai mari avantaje ale Romaniei, care nu a cazut foarte de sus ca urmare a crizei economice."
Companiile romanesti ar trebui sa profite de contextul economic actual si sa se extinda regional, "sa iasa in lume" si sa caute oportunitati, in tari ca Ungaria, Serbia, Slovenia sau Republica Moldova.
"Oamenii se schimba mai u