BRD Groupe Société Générale, a doua banca din sistem, isi mentine strategia de scumpire a creditelor inceputa anul trecut, justificand cu acoperirea costurilor de finantare mai mari, desi principalul efect al acordului cu FMI ar fi trebuit sa fie reducerea dobanzilor la credite.
BRD estimeaza pentru acest an o crestere cu 1% a dobanzilor medii la creditele acordate, de la 10,8% la 11,8%, pentru a compensa cresterea costului mediu de finantare, de la 5,6% la 6,8%, conform bugetului pentru 2009 care va fi dezbatut in cadrul AGA din aprilie.
In acest fel, banca incearca sa-si conserve marja de dobanda, care reprezinta diferenta dintre dobanzile percepute la credite si dobanzile platite pentru depozite si alte surse de finantare, dupa ce anul trecut a inregistrat o scadere a marjei cu circa 0,6%. "Ne propunem compensarea cresterii costului resurselor prin cresterea gradului de absorbtie in dobanzile la credite", se arata in proiectul de buget al BRD.
Cresterea prognozata a dobanzilor la credite vine in contextul in care Romania a incheiat un acord de finantare cu FMI al carui principal efect ar trebui sa fie reducerea dobanzilor bancare si reluarea finantarii economiei. Chiar reprezentantii BRD declarau saptamana trecuta ca spera ca acordul cu FMI sa conduca la o scadere a dobanzilor, inclusiv ca urmare a reducerii rezervelor minime obligatorii, si ca banca se pregateste sa reduca dobanzile la depozitele in euro cu 1-2% pentru a putea relaxa apoi si dobanzile la creditele noi in euro.
Reprezentantii BRD nu au oferit ieri comentarii pe marginea proiectului de buget.
Bugetul BRD mai prevede si o scadere a ritmului creditarii, de la 32% anul trecut la 10%. Pe segmentul creditelor acordate populatiei, BRD estimeaza un avans de 5-10%, fata de 20% in 2008. La depozite, banca isi propune insa o crestere de 10-15%, de la 6% in 2008, pentru a regla r