Previziunile privind evolutia cursului in perioada urmatoare sunt similare, majoritatea analistilor vazand noi scaderi ale euro, insa nu sub nivelul de 4,2 lei. In partea de sus intervalul se inchide la 4,3 lei, unde piata considera ca BNR a pus un plafon prin interventiile indirecte derulate in ultima perioada.
Imbunatatirea perceptiei investitorilor straini asupra Romaniei dupa semnarea acordului de finantare cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana, BERD si Banca Mondiala, peste care s-a suprapus un trend regional pozitiv, au facut ca euro sa coboare in doar doua zile de la aproape 4,3 lei spre 4,23 lei.
BCR, cea mai mare banca de pe piata, considera ca in viitorul apropiat BNR va face tot posibilul pentru a tempera volatilitatea cursului, mai ales dupa ce si FMI a apreciat ca este normal ca o banca centrala sa intervina pentru moderarea fluctuatiilor, inclusiv in contexul importantei pe care o are atingerea tintei de inflatie. BCR crede ca BNR va putea incepe relaxarea politicii monetare pe baza acordului cu FMI, dar de-abia din mai sau iunie, dupa ce vine prima transa din imprumut. Pentru sedinta de maine a Consiliului de Administratie nu anticipeaza decat unele posibile schimbari in metodologia de calcul a rezervelor minime obligatorii prin exceptarea finantarilor pe termen lung si a creditelor subordonate, ceea ce ar putea sustine creditele de investitii ale companiilor si creditele ipotecare ale persoanelor fizice. BCR isi mentine previziunile, anticipand un nivel de 4,30 lei/euro in iunie, respectiv un varf de 4,40 lei/euro in septembrie.
Presedintele Traian Basescu a apreciat, dupa anuntarea acordului de finantare externa, ca leul va avea o perioada mai buna, anticipand ca luna mai va fi cea mai buna pentru leu.
„In cazul Ungariei, aprecierea a durat cinci zile (dupa semnarea acordului de finantare externa in toamna trecut