Reprezentantii organizatiilor caritabile britanice care activeaza in Romania s-au intalnit in Londra cu ambasadorul britanic, Robin Barnett, ambasadorul Romaniei, Ion Jinga, si cu baroneasa Emma Nicholson, parlamentar european, pentru a discuta problemele din sectorul neguvernamental in actualul context economic si continuarea activitatii ONG-urilor britanice in Romania. Despre problemele zilnice de care se loveste un ONG britanic in Romania ne-a vorbit Alisdair Barron, presedintele ONG-ului Children in Distress/Copii in Dificultate.
CB: Cat de dificil sau de usor este sa lucrati in Romania?
Alisdair Barron: Implementam ajutor pentru copiii aflati in faza terminala a bolii sau care sufera de o boala incurabila. Lucram in Bucuresti, Arges si Constanta, cu personal romanesc, de obicei cu tineri pregatiti pentru o astfel de responsabilitate.
Atragerea fondurilor este, bineinteles, problema cea mai grava, dublata de birocratie si de unele autoritati locale care ne fac viata mai grea decat este deja. Partea buna este ca lucrurile s-au imbunatatit peste ani iar situatia, incet, progreseaza.
CB: Cum va afecteaza birocratia?
Alisdair Barron: Totul trebuie sa poarte o stampila. In Marea Britanie n-am folosit o stampila in 30 de ani de activitate, pentru ca semnatura iti confera legitimitate. Presupun ca Romania este una dintre cele mai atent supravegheate si bine organizate natiuni din Europa: ca si ONG, trebuie sa ne supunem tuturor asteptarilor legale. Ne viziteaza Finantele, Asigurarile Nationale, Pompierii, responsabilii de masuri de protectie... oricine te poti gandi. Este insa interesant faptul ca nimeni nu aplica aceleasi standarde intr-un mod coerent: anul acesta, cerintele sunt diferite fata de anul trecut.
CB: Cat de grava este problema fondurilor in 2009?
Alisdair Barron: Este mai grava decat tot ce am in