„Daca anul trecut plateam indemnizatii de somaj de aproximativ 18 miliarde de lei pe luna, în prezent depasim suma de 30 de miliarde de lei lunar. Unele dintre companiile care lucreaza pentru export îsi reduc comenzile, deoarece firmele din strainatate reduc la randul lor contractele cu furnizorii’’, a declarat pentru Daniel Don, director AJOFM Cluj.
Potrivit reprezentantilor AJOFM Cluj, cele mai afectate companii din judetul Cluj de criza financiara sunt cele din industria textila, pielarie, celuloza, prelucrarea lemnului, productia industriala, lactate si produse alimentare, servicii si constructii.
„O parte din companiile afectate de criza financiara sunt nevoite sa-si disponibilizeze angajati sau chiar sa-si închida fabricile. La finele anului trecut, la nivel de Cluj douazeci de societati si-au încetat activitatea. Disponibilizari masive vor urma si în constructii, dupa estimarile noastre peste 23.000 de oameni care lucreaza în acest domeniu vor intra în somaj tehnic în 2009“, a spus Daniel Don. Potrivit reprezentantilor AJOFM Cluj, în 2009 nu se va mai importa forta de munca din afara Uniunii Europene.
„La începutul anului trecut, ne confruntam cu un deficit pe piata locurilor de munca, însa totul a luat sfarsit în luna august a anului 2008, cand efectele crizei financiare au început usor sa se faca simtite. Constructiile au fost afectate atat de criza, cat si de sezonul rece. In domeniul imobiliar, lucrurile se vor linisti, deoarece în anii precedenti s-a produs o explozie nefireasca“, a spus Daniel Don.
Anul trecut, în judetul Cluj au fost efectuate concedieri colective de catre mai multe companii. Printre acestea se numara Vladeasa Cluj, cu 234 de angajati, compania fiind în prezent închisa. Compania Com Fashion a disponibilizat 66 de angajati, iar producatorul de încaltaminte din Turda Toscano a concediat un numar de 105 salariati.