Peste două luni şi o săptămână românii sunt invitaţi iarăşi în secţiile de vot. E al treilea an electoral consecutiv, dar cine mai ţine şirul alegerilor? Indiferenţa oamenilor e în creştere. Referendum, europarlamentare, locale, legislative, acum din nou europarlamentare, după care prezidenţiale.
Ce va mai urma - Dumnezeu cu mila! Încercând să cheltuiască mai puţin, prefectul Vasluiului a dat ordin să se recupereze logistica folosită în noiembrie 2007 la alegerile pentru Parlamentul European. O idee bună, dar una şi mai bună ar fi introducerea votului electronic. Chiar dacă ar fi o întâlnire de gradul 3 pentru românii izolaţi şi uitaţi de lume, sistemul ar avea mai multe şanse să-i aducă la urna virtuală pe cei 2-3 milioane de emigranţi risipiţi prin Europa. Dar să revenim cu picioarele în plină realitate autohtonă.
Cap de afiş în alegerile europarlamentare din iunie va fi cu siguranţă mezina preşedintelui, dar nu pentru că ar fi favorită, ci din cauza tatălui său. Ea încearcă să aplice metoda Oprescu, candidând ca independentă. Unii se tem că PDL va pierde astfel voturi. Poate că da - însă sigur nu din cauza "rebeliunii" Elenei Băsescu, ci pentru că situaţia a fost prost gestionată în sânul PDL-ului din care tocmai a demisionat. Partidul prezidenţial va fi întotdeauna suspectat că e cu capul în altă parte şi că deciziile sunt doar transmise de Boc. În fapt, candidatura mică a fiicei prefigurează marea bătălie în care va fi implicat tatăl mai târziu, la alegerile prezidenţiale.
Şi la PSD atracţia listelor este mare. Traficul de influenţă al lui Guşă pe lângă Geoană a stârnit mânia lui Iliescu, iritat de dorinţa unei foste pesediste de a face puţin traseism printre social-democraţi, nu mult, doar cât să devină eurodeputat. Negocierile sunt în toi, dincolo de ameninţarea lui Iliescu că pleacă din PSD dacă Lavinia Şandru va apărea pe lista de