Nicio referire explicita la reluarea creditarii, linii si costuri de finantare sau solutii de sprijin pentru clienti in declaratia comuna semnata la Viena de noua mari grupuri bancare prezente in Romania care concentreaza circa 70% din piata. "Am luat nota", "suntem de acord", "suntem constienti", "admitem" sunt cateva din formulele folosite de bancheri, evitand angajamente exprese.
Fara precedent ca formula de angajament fata de o tara din Europa Centrala si de Est membra a UE, documentul semnat de banci la Viena se limiteaza la listarea a opt seturi de "aspecte si concluzii" in termeni generali, fiind invocate ca angajamente principale continuarea activitatii, mentinerea situatiei financiare solide a filialelor si realizarea de injectii de capital "in masura in care se va dovedi necesar". Cat priveste mentinerea expunerii fata de Romania, bancile "realizeaza" ca este in interesul lor comun "ca toate institutiile vizate sa isi asume in mod concertat angajamentele" in acest sens.
La finalul declaratiei oficiale sunt enumerate numele celor noua grupuri semnatare, insa nu si pozitia ierarhica a oficialilor care au semnat. De asemenea, declaratia nu face nicio referire explicita la mult discutatul pericol al retragerii de valuta de pe piata romaneasca dupa ce BNR ar elibera rezerve minime obligatorii fie prin modificarea bazei de calcul, fie prin reducerea ratei de constituire. In conditiile legislatiei comunitare si ale asumarii de catre Romania a liberalizarii totale a contului de capital, BNR evita sa impuna restrictii asupra fluxurilor de valuta. Desi prezente in Romania, la discutiile de la Viena nu au fost invitate alte trei nume mari din banking - ING (in top 10 dupa active), RBS si Citi. Toate opereaza la nivel de sucursala, iar RBS si-a anuntat intentia de iesi din Romania.
Documentul a fost redactat la finalul unei intalniri prezidat