Cariera lui Ratu Tătucu a început după ce a absolvit celebra Universitate Harvard şi a fost angajat la Banca Mondială. Experienţa pe care a obţinut-o i-a permis ca, în scurt timp, să lucreze la unul dintre liderii mondiali în consultanţă corporatistă.
A plecat din România la vârsta de 17 ani, cu o bursă Soroş, pentru Marea Britanie, când încă se afla la liceu. La aproape zece ani de la acest pas, românul, care acum locuieşte în SUA, la Boston, este implicat şi în diferite proiecte asociative. În urmă cu câteva zile a lansat o filială a unei organizaţii internaţionale a tinerilor profesionişti români din străinătate, cu scopul de a-i sprijini pe cei din zona oraşului Boston cu informaţii utile şi consiliere.
Liviana Mustafa: Cum a fost această experienţa la Universitatea Harvard?
Ratu Tătucu: Decizia de a aplica la Harvard am luat-o în contextul anului 2000, când România era departe de a fi membră a Uniunii Europene. Ca să studiez la una dintre universităţile de top din Marea Britanie aveam nevoie de cel puţin 10.000-12.000 de lire pe an, o sumă enormă la acea vreme. Cu toate că ştiam că este extrem de competitiv să fii acceptat la Harvard, mi-am spus că dacă nu încerc, nu voi afla niciodată.
În ceea ce priveşte experienţa mea de la Harvard, în ansamblu, a fost extraordinară. Ce mi-a placut enorm de mult este că mediul de acolo te încurajează să te dezvolţi pe cât mai multe planuri. Dacă m-aş fi concentrat doar asupra cursurilor, fără să fi lucrat ca asistent de cercetare, să fi fost tutore pentru alţi studenţi, să fi făcut dans de societate şi karate sau fără să mă fi implicat în conducerea mai multor organizaţii studenteşti, experienţa mea de la Harvard ar fi fost mult mai săracă.
Cine poate ajunge să studieze acolo?
Harvard-ul caută studenţi care să exceleze nu doar academic, ci şi în plan extracuricular