Scaderea dobanzilor constituie o conditie necesara, dar nu suficienta pentru reluarea creditarii, un obstacol important fiind aversiunea fata de risc a bancilor, pe langa scaderea cererii, afirma Radu Craciun, director de investitii al Eureko Pensii intr-un interviu acordat ZF.
"Pe langa un cost rezonabil al banilor este nevoie si de apetenta bancilor pentru a finanta afacerile, dar cand companiile se confrunta cu scaderea pietelor si a oportunitatilor de desfacere, iar estimarile privind somajul cresc cu 200.000 - 300.000 de oameni, devii mai precaut si mai selectiv. "
El considera ca relaxarea politicii monetare a BNR ar fi o decizie normala dupa incheierea acordului cu FMI si UE, pentru ca este total atipic si neoportun ca dobanzile sa ramana la nivelurile actuale in ciuda semnelor de scadere atat de puternica a economiei.
"Este absolut normal sa fie stimulata creditarea in lei si ar trebui ca BNR sa incurajeze o scadere a dobanzilor la lei suficient de mare pentru a face interesant creditul in moneda nationala. Nu poti pretinde cuiva sa ia credit in lei doar pentru ca il rogi frumos, cand costul este mult mai mare decat la euro."
In acelasi timp, Craciun crede ca este nevoie si de o schimbare de atitudine din partea bancilor, care ar trebui sa renunte la spread-urile de dobanda practicate in ultimii ani.
"Trebuie alt model de gandire, pentru ca goana dupa aur s-a incheiat. Este absurd sa incerci sa compensezi efectul scaderii cererii prin cresteri de preturi. Bancile ar trebui sa fie dispuse sa aiba cresteri mai mici de profit sau chiar scaderi temporare, pana trece aceasta perioada." El afirma ca profitabilitatea bancilor in anii trecuti sugera ca este loc pentru preluarea unor costuri precum provizioanele suplimentare care trebuie constituite astazi.
"In pofida aparentelor, pe piata bancara a lipsit aplecarea spre clien