Ungaria reprezinta deocamdata cea mai mare provocare pentru Uniunea Europeana, ai carei lideri dezbat solutiile posibile pentru iesirea din criza. Premierul ungar si-a dat demisia acum o saptamana, iar pana duminica seara postul era inca vacant pentru ca nimeni nu voia sa il preia.
Pentru a intelege de ce situatia economiei Ungariei pune in pericol intreaga Europa de Est poate fi suficient exemplul solicitarii de pensionare anticipata a lui Tamas Szabo. Ungaria are unul dintre cele mai invechite sisteme de pensii din regiune din cauza ca politicienii s-au ferit constant sa il restructureze.
Cu un an si jumatate in urma, Szabo mergea pe motocicleta spre serviciu, cand un autoturism si-a schimbat brusc directia si l-a lovit, scrie The Wall Street Journal Europe. Acum el spune ca are probleme in a-si misca glezna stanga si nu mai poate cara greutati, ceea ce i-a limitat capacitatea de a mai practica meseria de sofer de camion. El nu a incercat sa se orienteze spre o alta profesie si nici nu este foarte sigur ca-si poate gasi un alt loc de munca.
Singura varianta vazuta drept plauzibila de catre acesta a fost asadar sa-si depuna actele pentru a primi o pensie de la stat. Perspectivele sunt foarte bune si el spera ca va primi o pensie nu foarte mica fata de ceea ce ar fi castigat daca ar fi ramas pe piata muncii.
Povestea lui Szabo este una care exemplifica foarte bine situatia dezastruoasa in care a ajuns economia fostei tari comuniste. Ungaria, o tara cu 10 milioane de locuitori, are trei milioane de pensionari. Iar in afara de platile efectuate catre pensionarii obisnuiti, statul acorda compensatii victimelor accidentelor, persoanelor cu dizabilitati, veteranilor de razboi, vaduvelor, fermierilor, minerilor si artistilor. Varsta medie de pensionare din Ungaria este de 58 de ani si numai 14% dintre persoanele cu varste intre 60 si 64 de a