Arhiducele Dominc de Habsburg, moştenitorul domeniului Bran, a acuzat Ministerul Culturii de "vandalism" atunci când a retras din incinta Castelului piesele de mobilier, artefactele, cărţile şi alte obiecte care făceau parte din Muzeul Bran. Potrivit reprezentanţilor Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (M.C.C.P.N.), Casa de Habsburg a prezentat un acord prin care se opta pentru menţinerea Muzeului Bran în incinta Castelului Bran, urmând ca încasările anuale ale acestuia să revină exclusiv exclusiv „Companiei de Administrare a Domeniului Bran S.R.L”. Sursa: Razvan Valcaneantu
Neînţelegerile dintre reprezentanţii Ministerului şi cei ai Casei de Habsburg vizează:
dreptul de a stabili orarul de vizitare a Muzeului Bran,dreptul de a stabili cuantumul taxei de intrare în Muzeu,dreptul de colectare integrală a acestor taxe, adică aproximativ de 500.000 de dolari pe an.
Potrivit acordului dintre cele două părţi, Muzeul Bran asigura întreaga activitate de administrare, întreţinere şi restaurare a Colecţiei muzeale – cu toate costurile aferente presupuse de acestea. La rândul lor, acordând Muzeului Bran dreptul la folosinţă a spaţiului necesar expunerii Colecţiei în Castelul Bran şi în spaţii de depozitare adiacente acestuia, proprietarii Domeniului Bran se angajau să ofere contravaloarea salariilor plătite personalului Muzeului.
Cu toate acestea, reprezentanţii Ministerului declară că proprietarii şi-au "arogat unilateral" toate drepturile privitoare la Muzeul Bran, urmărind exclusiv profitul familiei Habsburg.
Intransigenţă
"Negăsind înţelegere în cadrul negocierilor, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional a fost constrâns să retragă, din incinta Castelului Bran, întreaga colecţie a Muzeului Bran, în dauna celei mai celebre destinaţii muzeale din România şi în dauna turismulu