O vastă reţea de spionaj electronic s-a infiltrat în computere din 103 ţări, de unde a furat sute de documente ale unor companii private şi instituţii guvernamentale, inclusiv din cel puţin patru ambasade ale României.
Reţeaua era controlată aproape exclusiv prin computere din China, arată un studiu făcut de specialiştii canadieni de la Information Warfare Monitor şi de organizaţia Sec Dev Group, publicat de New York Times. Ziarul american precizează că nu se ştie deocamdată dacă Guvernul chinez este implicat în această afacere, deoarece China este interesată îndeosebi de informaţii despre liderul spiritual tibetan Dalai Lama, aflat în exil, al cărui site a fost, de asemenea, spionat. Potrivit informaţiilor despre România menţionate în studiu, ar fi fost spionate ambasadele ţării noastre din Finlanda, Norvegia, Franţa şi China.
SOLICITAREA LUI DALAI LAMA
Cotidianul canadian Globe and Mail scrie la rândul său că Dalai Lama este cel care le-ar fi sugerat specialiştilor canadieni să facă o analiză a sistemelor informatice în ceea ce-l priveşte şi că, pornind de la solicitarea lui, cercetătorii au descoperit vasta reţea de spionaj informatic, pe care au numit-o "GhostNet". Aceasta s-a infiltrat, în mai puţin de doi ani, în cel puţin 1.295 de computere din 103 ţări, concentrându-se mai ales asupra instituţiilor guvernamentale din Asia de Sud şi de Sud-Est. Conform raportului, operaţiunea de spionaj este în desfăşurare şi se extinde la mai mult de 12 sisteme săptămânal. Cercetătorii afirmă însă că nu au descoperit dovezi că reţeaua ar fi vizat şi sisteme guvernamentale americane, deşi un computer NATO a fost monitorizat timp de 12 ore, iar computerele de la ambasada indiană din Washington au fost infiltrate. Potrivit raportului canadian, printre computere infiltrate de hackerii chinezi se numără şi cele de la ministerele de Externe din Ira