Regimul deloc prieten al ţării-surori din stânga Prutului dă semne tot mai vizibile de nervozitate. Sute de români au fost întorşi de la graniţă.
Săptămâna trecută, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a remis autorităţilor de la Bucureşti o cerere de o obrăznicie fără seamăn: să-şi ţină cetăţenii acasă şi să nu-i lase să treacă în Moldova. Avertismentul era doar preambulul debarcărilor forţate din trenuri şi al întoarcerii maşinilor cu români la frontieră. Cristian Diaconescu a cerut explicaţii vineri omologului de la Chişinău. O să le primească atunci când şi-o vedea ceafa.
Care este oare explicaţia acestui comportament politic? Atitudinile politice se supun şi ele regulilor de bază ale psihologiei. Psihologii identifică două sentimente dominante, din care derivă toate celelalte. Acestea două sunt dragostea şi frica. Nu ura, nu agresivitatea, nu duşmănia. Acestea din urmă sunt toate derivate ale fricii, produse secundare, cu un procent mai mare sau mai mic de frică plus diverşi aditivi.
Realitatea este că ostilitatea în crescendo arătată de regimul Voronin României este motivată de două frici, de doi vectori de interes: primul este miza electorală. Comuniştii moldoveni sunt obligaţi să câştige alegerile pentru a-şi păstra nu numai puterea politică, ci şi pe cea economică. Dacă la alegerile din 5 aprilie nu vor strânge o majoritate parlamentară care să le permită numirea unui preşedinte fidel, dar şi a lui Voronin în fotoliul de preşedinte al Parlamentului, îi paşte sinuciderea politică şi sărăcia. Victoria opoziţiei va însemna deschiderea anchetelor penale, confiscarea averilor acumulate de camarila lui Voronin prin jumulirea feudală a ţării. Adică va urma, mai pe româneşte, "scoate, lupe, ce mâncaşi!". Frică mare, tavarişci!
Pentru că tot ceea ce contravine intereselor camarilei de la Chişinău de