Un grup de jurnalişti din Televiziunea Română se adresează Parlamentului României solicitând dezbaterea şi adoptarea în procedură de urgenţă a unei noi legi de organizare şi funcţionare a SRTV. În apel se subliniază că Legea 41/1994, după care a funcţionat timp de 15 ani SRTV, nu sancţionează managementul defectuos, nerespectarea procedurilor, regulamentelor şi rigorilor profesionale şi nu poate elimina impostura şi incompetenţa pentru a asigura calitatea programelor. Conform apelului, controlul politic asupra Consiliului de Administraţie al SRTV şi absenţa unor criterii judicioase de selecţie şi validare a membrilor Consiliului de Administraţie încurajeazăprovizoratul şi descurajează elaborarea unei strategii pe termen lung a SRTV.
Semnatarii consideră că proiectul de lege aflat în discuţie la Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor oferă premisele unei abordări mai bune pentru că, printre altele:
- separă funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie de cea de director general
- impune criterii profesionale riguroase de numire a tuturor membrilor Consiliului de Administraţie
- modifică structura Consiliului de Administraţie prin reducerea numărului de nominalizări din partea partidelor parlamentare încomponenţaacestuia şi includerea reprezentanţilor societăţii civile.
Autorii apelului către Parlament solicită, cu această ocazie, iniţierea unei dezbateri publice. În cazul în care noua lege va fi adoptată, este imperios necesar ca aplicarea noilor prevederi legislative să se facă în regim de interimat, cu mandat clar, şi sub condiţia suspensivă a implementării şi certificării sistemului de control al managementului calităţii în TVR, simultan cu noile norme legale. Semnatarii se află sub protecţia Legii numărul 571/2004, supranumită şi "Legea avertizorului în interes public". Lista rămâne de