Solutiile pentru managementul pietei valutare in Europa de Est sunt importante, a aratat Bofinger.
„Pentru Europa de Est este important, totodata, ca nu doar guvernele, ci si Banca Centrala Europeana sa fie pregatita sa sprijine monedele din regiune, intrucat este singura institutie care poate contribui la evitarea unui scenariu de tipul crizei asiatice", a adaugat el.
Reprezentantii BCE nu au fost disponibili pentru comentarii.
Bofinger a mai spus ca interventiile pe piata valutara sunt mult mai importante decat fondurile de stabilitate din partea Fondului Monetar International (FMI).
Ungaria, Ucraina si Letonia au primit deja imprumuturi din partea FMI pentru sustinerea economiilor in perioada crizei financiare.
Romania a convenit asupra unui acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar International (FMI) pentru 12,95 miliarde de euro, pachetul total de finantare externa de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde de euro.
Stabilitatea monedelor este esentiala pentru sistemul financiar international, iar deprecierea valutelor est-europene poate amplifica presiunile din piata, a apreciat Bofinger.
„Arhitectura financiara internationala are nevoie de un sistem stabil al ratelor de schimb, iar principalul pericol pentru Europa de Est este deprecierea progresiva a monedelor, care ar amplifica tensiunile din sectorul financiar", a mai spus el.
Criza financiara a afectat multe dintre economiile est-europene, cu efect negativ asupra monedelor.
Bofinger a aratat ca este important ca liderii politici sa arate ca urmaresc o solutie comuna la summitul G20 care va avea loc la Londra, la 2 aprilie, si sa fie pregatiti pentru noi masuri de stimulare a economiilor, daca va fi cazul.
„Este important sa dea semnalul potrivit, ca guvernele vor sa coopereze si sa extinda masurile de sustinere a ec