Gabriel Puiu Popoviciu era, până săptămâna trecută, un magnat învăluit în mister, în jurul căruia se creionau legende despre avere şi familie, dar şi despre cercurile de interese la care era conectat. Sursa: EVZ
„Nu mi-a plăcut niciodată să ies în faţă. Am preferat întotdeauna discreţia, atât în afaceri, cât şi referitor la familia mea”, declara el, în urmă cu un an, pentru EVZ, singura publicaţie care a reuşit să stea de vorbă cu magnatul.
După ce a fost reţinut săptămâna trecută de DNA, Popoviciu a devenit personajul central al unui scandaul care a zguduit din temelii Ministerul de Interne.
Afacerea care l-a plasat atât pe prima pagină a ziarelor, cât şi în rândul celor cercetaţi de procurorii anticorupţie a fost „Băneasa Rezidenţial”, proiect imobiliar în care Universitatea de Agronomie a pus la bătaie cele 224 de hectare pe care se află acum mallul Băneasa Shopping City, magazinele IKEA, Carrefour Feeria, Bricostore, Metro şi reprezentanţa Citroen adusă în România prin societatea Automotive Trading Services, deţinută de fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu.
„Băneasa Rezidenţial”, afacere estimată la peste un miliard de euro, reprezintă însă doar o piesă din veritabilul puzzle care compune averea magnatului.
Profit de la 17 companii
Potrivit datelor de la Registul Comerţului, Gabriel Popoviciu nu este acţionar sau administrator al niciunei companii. Acesta e unul dintre motivele pe care le-a invocat când reporterii EVZ l-au întrebat în 2008 de ce se află în „silenzio stampa”: oficial, nu are nicio societate.
Neoficial însă, conturile lui sunt alimentate - prin intermediari şi paravane offshore - de activităţile hotelului Howard Johnson (fostul Dorobanţi), din Piaţa Romană, restaurantelor Casa Doina, Hard Rock Cafe, Pizza Hut şi KFC, magazinului Pavilionul H, parcului indu