Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana de Investitii (BEI) au suplimentat fondurile destinate economiei romanesti in 2009, acestea ajungand cumulat la circa 2 mld. euro.
Banca Europeana pentru Investitii (BEI) a primit solicitari de la opt-noua banci din Romania pentru finantari legate de sectorul IMM-urilor, iar pana in luna mai ar putea fi semnate sase contracte, a anuntat ieri vicepresedintele institutiei, Matthias Kollatz-Ahnen.
Institutia financiara internationala are o linie de finantare de 500 mil. euro, destinata finantarii IMM-urilor, pentru care discuta cu bancile. Finantarea proiectelor se poate face jumatate din fondurile alocate de BEI si jumatate din cofinantarea bancii intermediare, insa banca poate sa decida proportia cu care finanteaza un proiect in functie de importanta.
„Avem cereri de la opt-noua banci din Romania si cred ca vom semna sase contracte pana in luna mai. Avem o linie de finantare de 500 mil. euro pentru banci si cred ca rezultatul seminarului de astazi este sa o majoram. As fi surprins, daca nu s-ar majora", a spus Kollatz-Ahnen.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Bogdan Dragoi, a precizat ca nu exista o limita pentru Romania, exprimandu-si speranta ca bancile vor accesa liniile de finantare, avand in vedere nevoia de creditare locala. „Speram sa se dea drumul la creditare. Pentru beneficiul IMM-urilor, speram sa fie accesati cat mai multi bani. (...) Pretul final al finantarii prin BEI, suportat de IMM-uri, ar fi mult mai redus decat ar obtine in prezent firmele de pe piata." Dragoi a explicat ca finantarea este oferita 50%-50% de BEI si, respectiv, banci, dar banca poate decide sa finanteze un proiect mai mult, in functie de importanta acestuia.
Referitor la costul imprumuturilor, oficialul BEI a precizat ca acesta depinde de fiecare banca din