Ministerul Finanţelor vrea să introducă un plafon minim de 1.300 de euro, pentru impozitul pe profit plătit de firme şi pentru impozitul aplicat pe cifra de afaceri a microîntreprinderilor, au declarat surse guvernamentale, citate de Newsin. Această măsură va fi aplicată atât microîntreprinderilor şi firmelor care înregistrează pierderi, cât şi restaurantelor, hotelurilor, firmelor ce activează în domeniul transporturilor şi cel imobiliar. Proiectul de Cod Fiscal stipulează ca patronii microîntreprinderilor să plătească statului în fiecare an o diferenţă de până la 1.300 de euro, în cazul în care suma rezultată din plata impozitului pe cifra de afaceri este de 3% mai mică decât acest plafon. Astfel, dacă după aplicarea impozitului de 3% suma rezultată este de 1.000 de euro, atunci patronul va fi nevoit să plătească diferenţa de 300 de euro.
Într-un interviu acordat ziarului Gândul, la începutul acestei luni, ministrul de Finanţe Gheorghe Pogea declara că, pentru a mări veniturile din taxe şi impozite ale statului, va fi introdus un impozit forfetar pentru şase tipuri de afaceri: industria alimentară şi a băuturilor, comerţul cu ridicata, comerţul cu amănuntul, hotelurile şi restaurantele, imobiliarele şi construcţiile.
Acest impozit forfetar poate fi calculat în funcţie de tipul de activitate desfăşurat de firmă. Spre exemplu, în cazul restaurantelor, se poate lua în considerare numărul de mese, şi nu profitul ca până acum. În alte cazuri, impozitul forfetar poate fi stabilit la un anumit procent din cifra de afaceri sau din vânzările unei companii, sau doar o sumă fixă. Impozitul de 16% din profit îi face pe mulţi patroni să aibă pe hârtie profituri mai mici, pentru a plăti mai puţin.
Doar 12.000 dintre societăţile din România asigură 85% din veniturile publice
Ministrul a declarat săptămâna trecută că 80% din societăţile din România