Firmele la care CER are restanţe solicită plata imediată Director al Complexului, Gheorghe Daviţoiu, susţine că situaţia este destul de gravă, ţinând cont că veniturile proprii ale unităţii reprezintă o mică parte din suma necesară.
Cele 600 de miliarde de lei vechi de care dispune în prezent CE Rovinari nu ajung nici măcar pentru achitarea instalaţiilor de desulfurare şi şlam dens, două dintre investiţiile fără de care complexul, conform normelor europene, nu va mai putea funcţiona de anul viitor.
Lucrări fără finanţare
„Problemele din investiţii sunt foarte grave pentru că au fost contractate lucrări fără să fie bani care să acopere costurile. Justiţia va decide dacă s-a lucrat sau nu legal. Pe mine mă interesează să găsesc finanţările, pentru că altfel vom închide“, a declarat ieri directorul general, Gheorghe Daviţoiu. Acesta a explicat că singura soluţie pentru a depăşi această criză sunt creditele bancare. Potrivit comunicatului de presă emis de CER, situaţia a fost agravată de o serie de cheltuieli nejustificate, mulţi bani fiind blocaţi în achiziţii inutile.
Se caută soluţii pentru a nu plăti penalităţi
„Toate acestea au condus la situaţia ca SC Complexul Energetic Rovinari SA să nu poată achita datoriile la termenul de scadenţă. Aproximativ toate contractele comerciale conţin o clauză care prevede că SC Complexul Energetic Rovinari va achita penaltăţi după 30 de zile de neplată de la data scadenţei. Prin măsurile luate am reuşi să ne încadrăm în acest termen pentru a nu plăti penalităţi la furnizori“, se arată în comunicatul CER.
Potrivit lui Daviţoiu, cauza principală a necesităţii contractării unei linii de credit este imobilizarea nejustificată de fonduri în stocuri de piese de schimb la 31 decembrie 2008. O mare parte dintre solicitările de finanţare pentru o serie de lucrări de