Banca Nationala va hotari astazi ce efecte concrete are acordul de 20 de miliarde de euro cu FMI. Toata economia asteapta sa vada incotro o iau cursul si dobanzile.
O tara intreaga stresata de cursul de schimb leu/euro si de dobanzile mari sta astazi cu ochii pe BNR, unde are loc prima sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie (format din 9 persoane - conducerea executiva plus 5 membri) dupa incheierea negocierilor cu FMI pentru pachetul financiar de aproape 20 mld. euro.
Din aceasta sedinta urmeaza sa aflam ce efecte concrete au asupra politicii BNR acordul cu Fondul si discutiile de la Viena cu bancile straine la nivelul dobanzilor la lei, al interventiilor pe piata valutara in favoarea leului si a relaxarii reglementarilor impuse bancilor in vederea repornirii creditului.
Buna parte din banii de la Fond sunt destinati tocmai evitarii unor noi episoade de depreciere periculoasa a leului, dar si initierii unui mecanism de reluare a creditarii, parghiile fiind in mainile BNR.
Peste 4 milioane de romani si familiile lor au ajuns in ultimele luni sa resimta din greu cresterea ratelor la credite fie din cauza slabirii puternice a leului, fie ca urmare a cresterii dobanzilor la finantarile in lei, asteptand o gura de oxigen.
Odata cu trecerea BNR in pozitia de creditor al sistemului bancar cu miliarde de lei, deciziile de dobanda ale Consiliului de Administratie au capatat mult mai multa greutate, chiar daca pentru piata conteaza de fapt dobanda la creditul lombard (de 14% in prezent) si nu rata de politica monetara (de 10%), de care a beneficiat mai degraba Ministerul Finantelor, sprijinit de BNR sa se poata imprumuta de la banci la costuri mai mici. Perspectiva intrarii mai multor miliarde de euro de la FMI la BNR a inceput deja sa impinga euro in jos, care a atins ieri minimul ultimelor doua luni, la un nivel de 4