Companiile pot depune incepand de astazi cereri de finantare pentru fonduri nerambursabile in valoare totala de 133 mil. euro pentru subventionarea salariilor noilor angajati, a formarii profesionale a salariatilor sau pentru imbunatatirea conditiilor de munca.
Suma maxima pe care o poate obtine o companie in cazul in care acceseaza toate cele trei linii de finantare este de 4,2 mil. euro, din care 2 mil. euro pentru salariile noilor angajati.
Cererile de finantare se depun online la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), directie din cadrul Ministerului Muncii, care gestioneaza fondurile, si se vor aproba in ordinea depunerii.
Cei 133 mil. euro sunt disponibili in urmatorii doi ani si sunt repartizati astfel: 56 mil. euro sunt subventii acordate pentru angajarea de personal, 52 mil. euro pentru formarea profesionala a angajatilor si 25 mil. euro pentru imbunatatirea conditiilor de sanatate in munca.
Companiile pot obtine subventii de 50% la salarii timp de un an daca angajeaza persoane care nu au avut un loc de munca in ultimele sase luni, nu detin o calificare profesionala, au varsta de peste 50 de ani sau sunt unici intretinatori de familie.
Subventii salariale de pana la 50% pe o perioada de doi ani se acorda si companiilor care angajeaza persoane care au fost in somaj cel putin 24 de luni. Cei care angajeaza persoane cu handicap pot obtine o subventie de 75% pentru cheltuielile salariale.
O firma care obtine o subventie maxima de 2 mil. euro pentru salarii poate angaja 650 de oameni pe un salariu mediu brut pe economie de circa 510 euro, platind salarii doar pentru 325 de angajati.
Oficialii Autoritatii spun ca nu se poate face insa o estimare a numarului de angajati care vor intra pe piata in urma lansarii schemelor de finantare, intrucat subventiile difer