La mai puţin de două luni de la învestitură, Barack Obama pleacă spre Europa. Prima escală: summitul dedicat crizei de la Londra. Aşteptat cu interes, acest prim turneu al liderului american este disecat de presă, începând cu noile strategii anunţate de Obama, până la costurile deplasării sale. „Caravana” de care Barack Obama se va servi pe durata turneului său european naşte deja polemici, din cauza costurilor faraonice pe care le presupune: peste 21 de milioane de euro, adică aproximativ acelaşi preţ al apropiatului summit G20 de la Londra.
Staff-ul preşedintelui american, care se va folosi de nu mai puţin de 20 de avioane, este alcătuit din 500 de persoane, dintre care 200 sunt agenţi secreţi. Lor li se alătură diplomaţi, funcţionari de rang înalt, militari şi o echipă de medici, care are în grijă aparatele şi accesoriile unui adevărat spital mobil.
La bordul unuia dintre avioane se află şi „The Beast” („Fiara”), limuzina blindată care îl protejează pe Obama de orice tip de atac, prevăzută cu un birou de la care preşedintele american îşi poate exercita atribuţiile de comandant suprem al Forţelor armate.
Nici Prima Doamnă a Americii nu s-a lăsat mai prejos, deşi „suita” ei este ceva mai modestă: opt persoane de încredere, printre care asistenta personală, ataşatul de presă şi gărzile de corp.
Aşteptări şi pretenţii
Anul trecut, pe vremea turneului pe care l-a făcut în calitate de candidat la Casa Albă, europenii l-au perceput pe Obama ca o antiteză la « cow-boy »-ul George Bush. Acum, fostul senator de Illinois se întoarece pe Bătrânul Continent în calitate de lider al primei puteri mondiale.
Obama va folosi această deplasare pentru a reda vigoare alianţelor tradiţionale ale Statelor Unite, în faţa ameninţărilor secolului XXI, dar şi pentru a restabili leadership-ul ţării sale pe