Ultima săptămână a lunii martie ne-a plasat într-o primăvară a vrajbei: în loc să se împace unii cu alţii, cum se cuvine în Postul Mare, fruntaşii pesedişti s-au stuchit în faţă mai rău ca mâţele. În consecinţă, PD-L a avut o săptămână mai liniştită, spre deosebire însă de preşedintele Băsescu, care nu a putut evita să cadă în capcana diversioniştilor.
După ce a scos fum pe nări timp de două săptămâni împotriva negocierilor guvernului cu FMI, săptămâna trecută, Mircea Geoană s-a potolit brusc şi a acceptat acordul de împrumut cu UE şi cu instituţia de la Washington. Sindicatele, pilotate ca de obicei de PSD, au protestat însă cu zel, aşa cum au făcut-o şi pe vremea când guvernul Văcăroiu sau guvernul Radu Vasile negociau cu Fondul. Cu ceva mai mult spor au protestat, însă, împotriva lui Mircea Geoană Ion Iliescu, Miron Mitrea şi Adrian Năstase, fiecare în felul lui: unii au fost iritaţi de manevrele sale preelectorale, alţii au înţeles să profite de scandalul de la DGIPI, dar toţi au de fapt drept miză controlul asupra partidului.
Iniţial, ostilităţile au fost provocate, săptămâna aceasta, de pretenţia lui Cozmin Guşă, ajuns consilier personal al liderului PSD, de a obţine pentru hiperactiva Lavinia Şandru un loc pe listele PSD de candidaţi la europarlamentare. Asemenea afront a fost însă de neconceput nu numai pentru Ion Iliescu, cel care l-a numit pe Cozmin Guşă recent străinaş şi mai de mult lichea, ci şi pentru Adrian Năstase, care a demisionat din comisia de evaluare a candidaturilor la europarlamentare, pentru că se întâmplau prea multe lucruri despre care nu avea cunoştinţă. Apropiata sa, Rovana Plumb, preşedinta Organizaţiei de Femei a PSD, a fost mai puţin diplomată, recomandându-i Laviniei Şandru să urmeze exemplul Elenei Băsescu şi să candideze ca independentă.
Este clar că Mircea Geoană a dat mâna cu SOV pentru a trece puntea spre