În secţia de boli infecţioase a spitalului ”Amadeo de Savoia” din Torino, nouă bolnavi din 11 sunt români. Condiţiile proaste de viaţă ale românilor care trăiesc în Piemonte la care se adaugă stresul puternic de la locul de muncă face ca tuberculoza să fie mai răspândită în cazul concetăţenilor noștri decât al italienilor.
Directorul Departamentului Clinic de Boli Infecţioase, doctorul Giovanni Di Perri, are o vastă experiență cu bolnavii de tuberculoză, în mod special cu cei provenind din România. „Mulţi dintre cei care se îmbolnăvesc sunt persoane care muncesc foarte mult. Alții află că sunt bolnavi în România şi vin să se trateze la Torino pentru că au rude aici. Acestora li se adaugă cazurile, mai rare, ale românilor care dorm sub cerul liber și nu au condiții igienice de bază.”, explică doctorul Di Perri.
Românii se îmbolnăvesc mai uşor de TBC decât italienii
Dacă în Italia, într-un an de zile apar nouă cazuri noi de tuberculoză la fiecare 100.000 de locuitori, în România, numărul acestora este de 170. Doctorul Di Perri a observat că la români boala este depistată de obicei foarte târziu şi se vindecă mai greu. „Sunt necesare controale mai frecvente atât în România cât și în Italia. Măcar atunci când se înscriu la şcoală sau au o nouă slujbă, să li se facă preventiv radiografii la plămâni”, adaugă Di Perri.
Sunt şi bolnavi foarte tineri
Marinela, 24 de ani, a fost internată recent în spital, cu diagnosticul TBC. „M-am îmbolnăvit dintr-o dată. Când am început să tuşesc m-am gândit că sunt alergică la păr, pentru că lucrez într-o fabrică de blănuri. Nu ştiu de unde aş fi putut să iau boala, poate di autobuz. O altă cauză ar putea fi şi orarul foarte obositor pe care îl aveam la muncă. Acum sunt îngrijorată pentru nepoţelul meu, sper că nu l-am contaminat şi pe el”, spune Marinela. Ea locuieşte l