» In noul Cod de Procedura Penala se prevede ca probele ce decurg din probe obtinute nelegal, chiar si prin tortura, pot fi folosite in procesele penale, constata cu indignare mai multe ONG-uri din domeniul justitiei.
» Persoanele suspecte de a comite o infractiune pot fi supravegheate prin mijloace audio, video, pot fi urmarite prin GPS si li s-ar putea controla tranzactiile financiare, se arata in noul Cod.
» Pentru a preveni trecerea superficiala prin Parlament a proiectelor de Coduri, 20 de organizatii civice si de presa au lansat ieri Campania "Opriti Codurile!".
Atat de multe nereguli grave au descoperit specialistii din societatea civila in proiectele noilor Coduri – Civil, Penal, de Procedura Civila, respectiv Penala –, incat s-au unit intr-o campanie al carei scop este ca proiectele de Coduri sa fie supuse dezbaterii publice, pentru evitarea unor calamitati in procesul de justitie.
Una dintre prevederile considerate aberante de catre specialisti este Art. 100 din proiectul noului Cod de Procedura Penala, prin care se da mana libera anchetatorilor sa foloseasca tortura, tratamente inumane sau degradante pentru a obtine nelegal probe care pot conduce la probe legale. Acestea, in conditii exceptionale, pot fi folosite in procesele penale, atrag atentia mai multe organizatii neguvernamentale active in domeniul justitiei, printre care Centrul de Resurse Juridice (CRJ), APADOR-CH, Transparency International Romania si Institutul pentru Politici Publice (IPP).
"Acest articol vorbeste aparent despre un lucru bun, dar are exceptii, si aici apar problemele", ne-a explicat directorul executiv al organizatiei APADOR-CH, Diana Hatneanu. Una dintre nereguli este ca tocmai cei care trebuie sa respecte legea sunt cei care pot obtine nelegal acele probe. Reprezentanti ai Ministerului Justitiei au explicat ca prevederile