Presedintele Senatului Mircea Geoana a declarat marti, ca mesajul cu care delegatia care va reprezenta Romania la summit-ul aniversar franco-german al NATO trebuie sa fie "niciun pas inapoi fata de ce s-a stabilit la summit-ul de la Bucuresti".
In discursul sau tinut in fata Parlamentului cu prilejul sedintei solemne comune la aniversarea a cinci ani de la aderarea tarii noastre la structurile nord-atlantice, Mircea Geoana a declarat ca summit-ul NATO de la Bucuresti a reprezentat un moment de recunoastere a faptului ca tara noastra este un membru important al Aliantei.
"Atunci, in premiera, s-a vorbit despre eventualitatea unei structuri de securitate colectiva la nivel global", a spus presedintele Senatului reamintind cateva dintre deciziile importante adoptate atunci de liderii participanti referitoare la acceptarea ca unele tari sa fie admise in randul membrilor NATO cat si "lasarea portilor deschise" pentru Ucraina si Georgia.
"Niciun pas inapoi de la deciziile summit-ului de la Bucuresti. Portile Aliantei raman deschise pentru orice democratie care se califica potrivit criteriilor NATO", a declarat Geoana de la tribuna Parlamentului precizand ca acesta este mandatul pe care forul legislativ al tarii il incredinteaza delegatiei ce va reprezenta Romania la summit-ul ce va aniversa 60 de ani de la infiintarea Aliantei.
"Spun acest lucru pentru ca suntem intr-o zona in care trebuie sa recunoastem ca si in NATO si in UE influenta relativa a Romaniei are de suferit", a mai spus Geoana precizand ca, din cauza conjuncturii internationale dar si a problemelor politice interne "influenta noastra nu mai este acolo unde era".
Geoana a dat drept exemplu Polonia, care, in conditii comparabile cu Romania dar spre deosebire de ea, are astazi un reprezentant cu sanse atat in cursa pentru functia de secretar general al