Valoarea conturilor de economii este cu 30 la sută mai mare faţă de primăvara anului trecut. Timişorenii au frânat, însă, păstrarea banilor în bănci, iar ritmul de creştere al depozitelor este tot mai mic. Dobânzile tot mai mari şi ofertele de economisire tentante abia reuşesc să-i convingă pe bănăţeni să-şi încredinţeze banii băncilor. Aceştia sunt tot mai chibzuiţi cu economiile, dar reuşesc să depăşească valorile medii înregistrate în ţară la ritmul de creştere a depozitelor bancare, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Timişenii au acumulat cu 35 la sută mai mulţi bani decât în luna februarie a anului trecut, valoare care depăşeşte cele 25 de procente de creşterea naţională a depozitelor. Valorile reale ale acestor procente sunt mai mici cu aproximativ opt procente, din cauza evoluţiei inflaţiei.
În Vest, cea mai mare creştere anuală a depozitelor s-a înregistrat în Caraş-Severin, după care urmează Timişul, Hunedoara şi Aradul. Sumele depozitate de bănăţeni la bancă au crescut şi faţă de prima lună a lui 2009.
Totuşi, creşterea este substanţial redusă faţă de anii trecuţi, când valorile acumulate în bănci creşteau cu un ritm anual care atingea 40 de procente.
Deşi băncile oferă dobânzi de 14 la sută la depozitele în lei şi 7 la sută la cele în euro, valorile economisite de bănăţeni nu sunt cele aşteptate.
Aceştia au început să-şi retragă banii de la bănci pe fondul disponibilizărilor masive, iar restanţele la credite cresc exponenţial. Numărul mare de bănăţeni anunţaţi că vor rămâne fără loc de muncă în următoarele luni a depăşit 2.400.
„Previziunile de disponibilizare publicate de companiile din Timiş sunt şi mai mari în aprilie decât până acum”, a spus Ştefan Erdely, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Timiş.
Potrivi